- Posts: 47
- Thank you received: 0
Single CASK fetish?
Det er klart, at der kommer mere egenart og "terroir" over en sådan aftapning, altså en single cask. Men er det virkelig altid så godt? Det perfekte scenarie er naturligvis, at netop dette ene, enestående fad har balancen og særpræget, som gør den til verdens bedste. Oftest vil det enkelte fad vel på den anden side set være lidt som vi mennesker: i kraftigt behov for en bedre halvdel, noget til at runde os af, gøre os mere helstøbte og komplekse?
Kunne man ikke forestille sig en mere gylden middelvej mellem det, som mange af de ultra-kommercielle aftappere gør i dag og så det den ekstreme uafhængige aftapper gør? Altså noget i retningen af måske blot at stykke 2-3 fade sammen (gerne af samme single malt), så deres karakterer supplerer hinanden, og så uden kraftig efterfølgende filtrering og karamellisering.
Holdninger?
--Vad
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Rare Malt er på 6000 flasker, så kan man selv ca. regne ud hvor mange fade der bliver brugt (ca. 30 hvis det er bourbon)
Meget gamle fade med lavt indhold bliver ofte vattted 2-3 stykker sammen bare for at få lidt mængde i produktet
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Gordon & MacPhail og Signatory gør det lejlighedsvis. Murray McDavid Mission serien gør det konsekvent (altid 2-3 fade).
Og destillerierne er ved at komme efter det. Udover den nævnte Ardbeg 21, så har Glen Garioch lavet en 18 års Official Distillery Archive aftapning fra 11 fade og Springbank har lavet en 22 års fra et par bourbonfade (kun 170 flasker).
Men hvor trækker vi grænsen?
Balvenie Islay Cask er "kun" fra 84 fade, f.ek. Er vi så over i almindelig masseproduktion?
Personligt ville jeg ikke regne Rare Malts med her. De bruger en hel del fade for at få 6.000 flasker, så vi er oppe i noget der ligner almindelig masseproduktion (uden at forklejne resultatet på nogen måde).
Al J.
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Single Cask eller ikke Single cask. Single Cask behøves heller ikke være Cask Strength, tænk bare på OMC (50%) så jeg blander nok to ting sammen...
MacDeffe
der syntes det er godt at whisky kan serveres på mange forskellige måder
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Rare Malt er på 6000 flasker
jones, skrev
Murray McDavid Mission serien gør det konsekvent (altid 2-3 fade).
Bare en tilføjelse
The Mission (Murray McDavid) er begrænset til 600 flasker og frigives to gange om året.
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Frank
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Destilleriernes egne aftapninger plejer jeg at kalde "motorveje" - det er i reglen et godt produkt, men hvor destilleriets helt specifikke kendetegn ofte "drukner" i de forskellige "indtryk fra fadene".
Når jeg holder smagninger, forsøger jeg i stor udstrækning at finde aftapninger fra uafhængige aftappere, der kan fremhæve smagen i Lavlandet, Højlandet, Speyside, Øerne, Campbeltown (hvis den er med) og Islay. Tager man f.eks Oban og Dalwhinnie fra "De 6 klasssiske malts" - så mener jeg (andre har sikkert mindst lige så god en mening), at de ligger for tæt, og ikke nødvendigvis giver smageren indtryk af, at der skal være en forskel.
Enkeltfads aftapningerne har så den "store" ulempe, at de svinger utroligt meget i smag afhængig af fadets "fingeraftryk" - og derfor kan der reelt være meget stor forskel på 2 aftapninger fra hvert sit fad - selvom de er destilleret samme dag og aftappet af samme aftapper.
Jeg har tit oplevet det med Signatory aftapninger - der er heldigvis langt imellem jeg bliver skuffet over en flaske - men for en "nybegynder" er det en jungle at finde rundt i - og har man ikke ALLE begreberne på plads, kan man blive noget forvirret.
Så personligt hælder jeg nogle gange til standardaftapninger, hvor noseren jo har sikret samme smag hver eneste gang - andre gange til enkeltfads aftapningerne for at komme ud i krogene!
Slainthe
Flemming
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg foretrækker single cask aftapninger, fordi jeg synes det er der man får de mest spændende smagsoplevelser, men også fordi der ofte til single casks er knyttet nogle andre faktorer, som jeg forbinder med kvalitet, f.eks. at de ikke er filtrerede eller farve-forurenede.
Mvh.
Jakob/Qualityworld
Please Log på or Create an account to join the conversation.
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Nattlorden
- Offline
- Junior Member
- Posts: 32
- Thank you received: 0
En anden årsag til sammenhældning af fade, speciel gamle, er jo også for at få alkoholprocenten op på de obligatoriske 40%/46%.
Varför inte buteljera dem som dem är - men utan att kalla det för whisky, eftersom lagstiftningen är sådan? Tror nog många skulle kunna tänka sig att dricka en 50-årig The Macallan så är 38% även om det inte får lov att stå "whisky" på flaskan.
"Angels' leftovers" eller något annat kul kanske?
/Björn Andersson
WhiskyTour, WhiskyCenter(Malmö), SMWS, Aberlour Companion & Ardbeg Committee member
Min kollektion
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Mvh.
Jakob/Qualityworld
Please Log på or Create an account to join the conversation.
- Nattlorden
- Offline
- Junior Member
- Posts: 32
- Thank you received: 0
Som tidigare visat på forumet:
/Björn Andersson
WhiskyTour, WhiskyCenter(Malmö), SMWS, Aberlour Companion & Ardbeg Committee member
Min kollektion
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Mvh.
Jakob/Qualityworld
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg tror ikke det var for at forhindre meget gamle aftapninger med en alkoholprocent på under 40 at reglen om de 40 er lavet
Derudover kan jeg ikke se noget fordækt i at at man specificerer aldrene på en vatting. Det kan jo kun have interresse for os whisky-nørder.
Jeg syntes dog at det er vigtigt at proportionerne kommer med så man får et godt indtryk af forholdet imellem de fade der er brugt til en vatting. Det er fakta jeg ønsker og ikke en gang "salgsgas"
Er der nogen der ved om der står på Murray McDavids Springbank Cuvee forholdet imellem de to whiskyer ?
Hvis der er brugt to fade bare hvor meget der var i hver fad ?
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Er der nogen der ved om der står på Murray McDavids Springbank Cuvee forholdet imellem de to whiskyer ?
Hvis der er brugt to fade bare hvor meget der var i hver fad ?
Såvidt jeg lige husker flasken og kassen, så er det ikke specificeret mere grundigt end 65/93. (Jeg har ikke åbnet den endnu - en sjælden viljestyrker fra min side). Strålende whisky i øvrigt, meget kompleks.
--Vad
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Er der nogen der ved om der står på Murray McDavids Springbank Cuvee forholdet imellem de to whiskyer ?
Har kassen i hånden, der står blot, at der er "a small amount of .... 1965...."
Så forholdet er, gætter jeg: Lidt '65 og meget '93.
At dømme efter farven, lidt som kamillete, og det, at '65'eren er fresh sherry og '93'eren er bourbon, tyder det også på, at det forholder sig sådan.
Vad skrev:
Jeg har ikke åbnet den endnu - en sjælden viljestyrker fra min side). Strålende whisky i øvrigt, meget kompleks.
Jeg har ikke så god viljestyrke, købte den på whiskymessen, og åbnede den på vej hjem. Delte med MacLars og MacNiels. Du har fuldkommen ret, en meget god whisky. Jim McEwan kan bare dét der med at stykke en malt sammen af flere fade. Ikke blot 'Laddier', men også her i MMD sammenhæng.
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Den er på min indkøbsliste i forvejen, så det glæder mig da at den bliver så pænt omtalt.
Må man forsigtig spørge hvad prisen er herhjemme. ?
_________________
MacAll
"A fool and his money are soon parted"
Please Log på or Create an account to join the conversation.
Jeg går ud fra det er denne der er tale om.
Lige netop - K&S havde den med på whiskymessen.
Må man forsigtig spørge hvad prisen er herhjemme. ?
Jeg gav 400,- på messen, om det er butiksprisen ved jeg ikke.
(gav det samme for en MMD Rosebank 1990)
Slàinte
Karl Ejnar
Jeg er ikke samler - blot lidt bagud med at drikke
Please Log på or Create an account to join the conversation.
MacDeffe
Self-Styled Whisky Connoisseur
danishwhiskyblog.blogspot.com/
Please Log på or Create an account to join the conversation.