Vådt eller tørt fad?

More
15 years 3 months ago #4421 by MacLars
I et interview på LFW bliver Bill Lumsden i foråret 1999 (Glenmorangie) spurgt

LFW: How ‘empty' are these casks before you start?
My requirement is that the cask must not have been sitting around and be all dried out. Ideally the wine is emptied out completely, the cask resealed and shipped to Scotland within a couple of weeks. Most arrive dry but they do have a lining of crystals of tartrate and such like. The fortified wine casks are dry to moist but none of our casks has any lees swilling about in it. If that was the case you could ask if the flavour was coming from that but there must be some wood maturation for success. Any wine in the cask would be strictly against the law and the rules of the Scotch Whisky Association as it would potentially be considered as an additive.


Interessant, man kunne godt forestille sig at der var stor forskel på hvor meget smag/farve et fad afgiver afhængig af om det er tørt eller vådt når det tages i brug.

Når et fad stadig er fugtigt, så kunne det vel strengt taget godt betragtes som et additiv?

MacLars

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
14 years 7 months ago #6823 by mortenjc
Replied by mortenjc on topic Vådt eller tørt fad?
Ja - et additiv er faktisk et lille ord. Jeg fik fortalt på Girvan at der kunne være op mod
4 liter whisky tilbage i tønden efter aftapning. Dette er trængt ind i træet hvilket også
kan ses på et tværsnit af stavene. Hvis der er omkring 100 liter tilbage i et modent fad udgør
den 'gamle' whisky altså op mod 4% (i værste tilfælde).

Alt efter hvor kraftig den er kan det altså godt betyde en del og derfor kan man godt
grine lidt af at en whisky skal kaldes vatted hvis blot der er tilføjet en kopfuld
whisky fra en anden single malt.

I de fleste tilfælde vil det dog være langt mindre mængder der er tale om og
i praksis ikke have den store betydning i forhold til selve træets påvirkning.

Morten

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
14 years 7 months ago #6824 by jones
Replied by jones on topic Vådt eller tørt fad?
I interviewet tales om nye fade og mon ikke de sidste flydende rester af sherry, bourbon, øl eller vin er væk inden fadet bruges til whisky. Det der eventuelt siver ind fra træet er netop en ønsket og tilladt påvirkning.

Der er gode grunde til at man ikke bruger nye fade til whisky.

Hvis der er whiskyrester i fadet ved 2nd fill, 3rd fill, o.s.v., er det i 99% af tilfældene samme destillat der hældes på, så heller ikke noget problem i den situation, med mindre man vil være krakilsk og anføre at nogle dråber af en anden årgang kunne få konsekvenser for aldersangivelsen

Det er accepteret at man kan få en påvirkning ved at omstikke whisky på fade fra et andet destilleri. F.eks. har Glenfiddich Caoran ligget 3-6 måneder på gamle Islay fade, ligesom Balvenie Islay Cask har ligget 6 måneder på Lagavulin fade.

Man gjorde sig ikke den ulejlighed hvis ikke det "gav noget" smagsmæssigt, men fremgangsmåden er åbenbart lovlig, siden den ikke har fået konsekvenser.

Iøvrigt er der en fejl i Mortens regnestykke. Hvis tøndens indhold er tørret ind til 100 liter, så er de 4 liter "gammel beboer" også tørret tilsvarende ind. Det kan aldrig bliver 4%.

Ved en standard barrel på 200 l. udgør 4 l. gammelt 2%

Ved en standard hogshead på 250 l. udgør 4 l. gammelt 1,6%.

Ved en standard butt på 500 l. udgør 4 l. gammelt 0,8%.

Det er et håndværksprodukt som vi har med at gøre og det forstår de skotske myndigheder og SWA godt. Derfor slår de ikke ned på sådanne petitesser.

Der er ikke tale om ukontrollerede tilstande som i Canada hvor det er tilladt at blande 9,7% af hvadsomhelst i og stadig kalde resultatet whisky.

Al J.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
14 years 7 months ago #6829 by Lading
Replied by Lading on topic Vådt eller tørt fad?

Det er accepteret at man kan få en påvirkning ved at omstikke whisky på fade fra et andet destilleri. F.eks. har Glenfiddich Caoran ligget 3-6 måneder på gamle Islay fade, ligesom Balvenie Islay Cask har ligget 6 måneder på Lagavulin fade.



Hmm... Lagavulin, skulle der ikke have stået Laphroaig?

Lading

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
14 years 7 months ago #6830 by jones
Replied by jones on topic Vådt eller tørt fad?

Lading wrote: Hmm... Lagavulin, skulle der ikke have stået Laphroaig?

Lading


Ja! Både Glenfiddich Caoran og Balvenie Islay Cask er afsluttet på Laphroaig fade.

Al J.

Please Log på or Create an account to join the conversation.

More
14 years 7 months ago #6837 by dmwa
Replied by dmwa on topic Vådt eller tørt fad?
Når et fad er tømt i en aftapningshal bliver det tømt på ny et par dage efter, hvor de sidste rester i stavene bliver trukket ud - så de resterende 2% får altså ikke lov til at blive i fadet.....

Endvidere er alle skotske whiskies jo fra fade, hvor der oprindeligt har ligget andet i - det være sig bourbon, sherry, rom osv. Om man fylder "plain british spirit" i et bourbon fad eller et fad, der tidligere har indeholdt whisky fra et andet destilleri / anden egn, er jo i denne henseende sagen uvedkommende.

Derfor er der heller ikke skredet ind fra SWA

Slainthe

DANSK MALTWHISKY AKADEMI

Flemming

Please Log på or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.067 seconds